Villa Elise, Stronie Śląskie

Slow food

Data
przyjazdu
Data
wyjazdu

Slow food

Restauracja Kaczka i Wino w Stroniu Śląskim to ambasador dobrego smaku i idei Slow food, której celem jest m.in. promocja lokalnej kuchni i producentów żywności.

O produktach lokalnych i Slow food rozmawiamy z Sylwią Wyniczenko, właścicielką Restauracji Kaczka i Wino.

 

W jaki sposób produkty lokalne przyczyniają się do rozwoju kulinariów?

Od lat spotykamy się z różnymi chwilowymi modami na ciekawe i egzotyczne kuchnie. Ostatnimi czasy jednak coraz bardziej rozwija się trend związany z promocją produktów lokalnych. Najlepszym takiego podejścia przykładem jest międzynarodowa organizacja Slow Food, zrzeszająca ponad 80 tysięcy członków na całym świecie. Jej hasłem przewodnim, a zarazem główną misją jest „Ochrona prawa do smaku”. Slow Food to ruch społeczny, który powstał w 1986 r. we Włoszech jako opór wobec rosnącej popularności barów typu fast food. Z czasem idea ta, której celem jest ochrona i promocja lokalnych producentów i tradycyjnych sposobów produkcji a także celebracja spożywania żywności (jedzenie dla przyjemności) rozprzestrzeniła się na cały świat. Slow food, to także kupowanie żywności u lokalnych producentów oraz organizowanie obchodów dni lokalnej kuchni. Myślę, że w dobie ogromnej ekspansji sztucznego i szybkiego jedzenia, wynikającego z naszego stylu życia, ta idea wydaje się być jak najbardziej słuszna. Z drugiej strony liczne programy kulinarne, jak również modny od jakiegoś czasu zdrowy styl życia wpływają znacznie na zwiększenie świadomości konsumentów w zakresie zdrowego i wartościowego żywienia. W konsekwencji konsumenci ci coraz częściej zwracają uwagę na jakość spożywanych posiłków, jak też źródło pochodzenia poszczególnych produktów. Dlatego też z roku na rok przybywa coraz to nowych form promocji lokalnych produktów. Są to przede wszystkim festiwale kulinarne, jarmarki produktu lokalnego jak też różne konkursy. Przykładem mogą być Jarmark Produktu Lokalnego w Gierałtowie, Festiwal Wołowiny Sudeckiej, Miodowe Lato Kłodzka, jak też nasz Festiwal Pierogów. Tego typu imprezy ściągają coraz liczniejsze rzesze turystów, pragnących poznać w ten sposób kulturę oraz kulinarną historię regionu. Dają zatem możliwość otwarcia się na nową grupę turystów, jaką są turyści – smakosze. W niektórych regionach naszego kraju powstają już nawet turystyczne szlaki kulinarne!

 

Jakie korzyści dla obiektów hotelarskich i gastronomicznych mogą przynieść produkty lokalne w kartach menu?

Korzyści takich jest kilka. Pierwszą i najważniejszą z nich jest unikatowość oferty danej restauracji. W wielu miejscach serwuje się dania kuchni włoskiej, orientalnej, fast foody czy standardy kuchni polskiej. Rzadko jednak spotkać można kuchnię opartą na produktach ściśle związanych z danym regionem. I nie chodzi mi tu o typową kuchnię regionalną, a o taką, która bawić się będzie różnorodnością lokalnych smaków w połączeniu ze znanymi nam standardami. Bo czy zamiast tradycyjnej włoskiej sałatki Caprese, nie byłoby ciekawiej zjeść taką w wersji z regionalnym buncem i pomidorami od gospodarza z Idzikowa? Kolejna korzyść to wysoka jakość i świeżość produktów. Jak wspomniałam wcześniej, nasi Goście coraz częściej zwracają uwagę, nie tyle na cenę, co przede wszystkim na smak i jakość serwowanych potraw. Dlatego w naszym menu pojawiła się informacja o lokalnych dostawcach, co również uświadamia Gościom na co mogą liczyć, zamawiając daną potrawę. Działając w ten sposób należy być pewnym co do ciągłości dostaw. Jest to bardzo ważna kwestia, którą zawsze należy brać pod uwagę przy wyborze dostawców. Ostatnią korzyścią, o której warto wspomnieć jest powiększające się grono wiernych klientów. Bo nie ma chyba lepszej reklamy dla tego typu biznesu, jak marketing szeptany.

Zobacz na mapie
Newsletter

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez F.H. ORNATUS, Kalwaryjska 5, 30-509, Kraków , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane